Lichamelijke klachten zijn vaak het gevolg van stress. Het cognitieve brein zendt negatieve boodschappen uit, het emotionele brein reageert impulsief en heftig. Er wordt voornamelijk gedacht in onmogelijkheden en in temen van ‘niet kunnen’(de statische mindset). Het gevolg is dat de stress oploopt, de negatieve vicieuze cirkel is rond.
Het is de kunst om in zo’n situatie de negatieve cirkel te doorbreken. Deze cirkel van negativisme kan worden doorbroken door te zoeken naar oplossingen, te denken in kansen en mogelijkheden (groei mindset). Door het stellen van vragen aan jezelf, zullen antwoorden gevonden worden. De vragen; “Wat is er aan de hand en wat kan ik eraan doen?, Wat is het ergste wat er kan gebeuren?, Hoe erg is dat dan echt?, Hoe kan ik zelf invloed uitoefenen op de situatie?, dwingen het brein om in een andere focus te komen. Het zoeken naar antwoorden op deze vragen helpt bij het doorbreken van de cirkel van negatieve energie. Door te denken in oplossingen zal de stress eerder uit het lijf verdwijnen, er ontstaat een gevoel van regie over de situatie. In plaats van dat alles buiten jezelf wordt gelegd, (je zeker weet dat je niet in staat bent om iets op te lossen), ontdekt het brein dat er voor alles een oplossing te bedenken is. De focus zal zich richten op oplossingen, de stress zal verminderen, lichamelijke klachten zullen afnemen en zelfs verdwijnen.
Bij het bedenken van oplossingen zijn er drie opties om op een ‘positieve’ manier met stress om te gaan; overgaan tot actie, accepteren of loslaten.
Actie: We zijn ons vaak niet bewust van de druk en de hectiek van ons leven. Hierdoor vergeten we met aandacht te kijken naar zaken die anders zouden kunnen. Het is altijd mogelijk om de situatie te veranderen, zodat stress ons niet in de greep krijgt. Hiervoor zijn doelgerichte acties en keuzes nodig. We hebben bijvoorbeeld te maken met overvolle agenda’s. Er is in deze agenda’s weinig tijd voor ontspanning. Richard de Leth (Oersterk.nu) geeft als voorbeeld van een actie om stress te verminderen het omdraaien van de agenda. Hiermee bedoelt hij dat de agenda eerst gevuld wordt met momenten van ontspanning en vervolgens worden hieromheen de “moet” afspraken gepland.
Accepteren: Sommige dingen kun je niet veranderen. Het gevaar is dan dat we tegen dit soort situaties blijven strijden. We steken veel energie in boos zijn op, afzetten tegen en verdrietig zijn over. Ziekzijn levert bijvoorbeeld veel stress op. Een dag met veel klachten maakt boos, verdrietig en onzeker. Als we de klachten accepteren, ernaar kijken zoals ze zijn en ons er niet tegen afzetten, komt het lichaam niet in de stress modus en is het beter in staat om de klachten op te lossen. Accepteren betekent tegen jezelf zeggen dat het even niet anders is. ‘Ik moet het er nu maar even mee doen’. En dit vanuit ontspanning aanvaarden. Vanuit ontspanning dienen oplossingen en kansen zich makkelijker aan.
Loslaten: We dragen veel negatieve ballast met ons mee in de vorm van emotionele en fysieke vervuiling. Emotionele vervuiling kan ontstaan zijn in de vroege jeugd of door ervaringen in het latere leven. Fysieke vervuiling kan ontstaan zijn door een verkeerd voedingspatroon, chemische middelen die toegediend zijn en straling waar we dagelijks aan blootgesteld worden. Het is belangrijk dat deze ballast wordt opgeruimd. Bewustwording van de ballast en vervolgens loslaten helpt bij het opruimen en schoonmaken, zodat stress verminderd wordt en lichamelijke klachten herstellen.