De Leefstijlhuismethodiek

© Pixabay sunset-3726023_1280

Mensen met  een chronische aandoening of een beperking ervaren vaak dat de aansturing van de spieren niet meer vanzelfsprekend verloopt. Het gevolg is dat de benen of armen nog maar moeizaam in beweging kunnen worden gebracht. De benen (en/of armen) voelen zwaar en kunnen nog maar met moeite worden opgetild. Er kan sprake zijn van evenwichtsstoornissen, spasmes of krachtverlies. Omdat de spierkracht er nog wel is (de spieren zijn niet aangetast, de aansturing hapert) is het mogelijk om fysieke kracht in te zetten om in beweging te komen. Het komt er dan op neer dat de mentale kracht wordt gebruikt en dwars door alles heen wordt ingezet om fysieke doelen te bereiken.

Verbetering van functies kan worden bereikt door met aandacht te bewegen. Dit geldt voor mensen met een chronisch aandoening of een beperking, maar ook voor mensen die fysiek geen klachten ervaren. De aansturing kan worden verbeterd door bewuste aansturing, coördinatie en aandacht. Hierbij is het van belang dat er een goed en positief contact is met het lichaam. Veel mensen die ziek zijn voelen zich in de steek gelaten door hun lichaam, hebben een bozig gevoel en wijzen hun eigen lichaam af. Hierdoor ontstaan er blokkades en stroomt de energie niet meer zoals het hoort. Het lichaam wordt vaak “gestraft” door er veel van te eisen. Er wordt vaak gezegd of gedacht; “het moet maar gewoon doen wat ik vraag”.

Door letterlijk af en toe even stil te staan of stil te zitten en van een afstand in/naar ons lichaam te kijken, komen we erachter wat het nodig heeft, waar het pijn heeft en waar eventueel blokkades zitten. Vervolgens kan er tijdens het bewegen gerichte aandacht worden geschonken aan deze blokkades en pijnklachten. Vaak wordt er dan ontdekt dat door anders te bewegen pijnklachten verdwijnen en blokkades worden opgeheven.

Binnen het Leefstijlhuis wordt aandacht besteed aan het bewust en vanuit coördinatie bewegen. Door vanuit coördinatie en gefocust te bewegen wordt het brein uitgedaagd om een beweging die niet meer soepel verloopt via een andere weg te laten verlopen (nieuw neuraal pad). Hiervoor is het nodig dat er met regelmaat en consequent wordt getraind. En natuurlijk helpt een groeimindset om te geloven dat grenzen kunnen worden verlegd en klachten kunnen verdwijnen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *