Door het stellen van een (goed) doel en daar op eigen niveau naar toe te werken, worden automatisch grenzen verlegd. Grenzen verleggen kan heel eng zijn voor mensen die niet meer vanzelfsprekend kunnen rekenen op het functioneren van hun lichaam. Daarbij wordt er vaak geadviseerd om de grens niet op te zoeken, laat staan te overschrijden. Dit uit angst voor complicaties of het verergeren van klachten. Angst werkt beperkend. Het is belangrijk dat het vertrouwen in het lijf en in het eigen kunnen wordt hersteld. Dit kan alleen als angst plaats maakt voor vertrouwen.
Het uitgangspunt van trainingen is vaak behoud van wat er nu is. En behouden van wat er nu is, wordt bereikt door zo weinig mogelijk risico’s te nemen. De grenzen worden niet opgezocht en het lichaam, de spieren en de aansturing van de spieren worden niet uitgedaagd. Er is geen sprake van groei, eerder van verval. Afname van functies ligt op de loer. Deze afname wordt toegeschreven aan het ziekteproces, terwijl er misschien winst te behalen is door grenzen op te zoeken, te overschrijden en vervolgens te verleggen.
Grenzen opzoeken, overschrijden en vervolgens verleggen maakt het lichaam sterker en zorgt ervoor dat de mentale kracht toeneemt. Hierbij is het belangrijk dat er eigen regie over lichaam en geest wordt genomen. Hiervoor is de juiste mindset nodig. Een mindset die verder helpt, die kansen ziet, pijn durft te lijden en die vertrouwt op een goede afloop. De groeimindset.